Krypande skräck

 
Har precis börjat läsa en bok av John Ajvide Lindqvist, han är ju tämligen känd och behöver knappast någon introduktion. Han är trollkarlen och ståupparen som började skriva svensk skäck. Tänkte lite kort sammanfatta några av hans böcker, inte gå in på vad de handlar om så mycket, man bör alltid upptäcka en bok själv känner jag. Själv läser jag aldrig recensioner eller ens bakside text på böcker jag bestämmer mig för att läsa, jag lyssnar istället blint på rekommendationer, om någon säger att en bok skulle passa mig tror jag på deras omdöme. 
 
 
 
Låt den rätte komma in
Detta var hans genomslagsbok och den blev omåttligt populär, varför vet jag inte för enligt min mening är det hans sämsta bok. Boken utspelar sig i en Stockholms förort på 1980-talet och bokens huvudperson är den mobbade killen Oskar så får en ny vän i den nyinflyttade vampyren Eli. Det gjordes även en film baserad på boken.
 
 
Hanteringen av odöda
Den här boken var den första jag läste och jag älskade den. Bokens huvudsakliga frågeställning är vad skulle hända om en zombie invation skulle interäffa i det byrokratiska Sverige. Fantaskisk roligt samdigt som skräcken sakta kryper sig på en, mer som en obehaglig känsla än renodlad skräck. Något som jag tycker karatiserar mycket av hans författarskap
 
 
Pappersväggar
Det finns få genren som passar sig så bra i novellform, det är sf-noveller och skräck noveller. Några av novellerna kommer jag fortfarande att tänka på då och då, vilket jag skulle säga är ett bra betyg. Här finns även novellen Sluthanteringen som är en fortsättning på boken Hanteringen av odöda.
 
 
Människohamn
Det är denna bok är den jag precis börjat på! Den utspelar sig i skärgården på en fiktiv ö. Boken handlar om fadern Anders vars dotter är försvann spårlöst en vintermorgon vid en fyr. Längre har jag inte kommit i boken ännu, men jag ska sätta igång att läsa igen efter jag skrivit klart detta inlägg.
 
 
Lilla stjärna

Denna bok handlar mycket om vänskap. Två tjejer, som delar ett utanförskap från samhället, finner varandra och ett speciellt band mellan dem utvecklas. Kommer ihåg att jag lånade den av min vän Erik som propsade på mig den och jag läste den från början till slut på en natt. Sådana nätter är fina, när man ligger nerbäddad i en skön varm säng och kan verkligen inte kan lämna ifrån sig boken.


Han har även givit ut en femte bok; Himmelstrand nu för några månader sedan, väntar nog tills att pocket versionen kommer ut innan jag ger mig in i den.

Ett hedersomnämnande till en till av de svenska författarna som skriver skäck i Sverige är Anders Fager som med sin novell samling Svenska kulter som gavs ut 2009 och blandade svenska miljöer medans han våldsamt flörtade med H.P Lovecrafts förunderliga värld.


Bänk

 

Ny vecka nu.
Förra veckan var ingen bra vecka, kunde inte ta mig ur soffan. Min vän byggde då att litet bo åt mig som jag kunde uggla i tills att jag blev bättre. Mina vänner hjälper mycket.
Hej, jag är bipolär. Inte högfungerande trots all medicinering jag fått, men mina mediciner hjälper mycket. Jag kommer ihåg ett minne från mina skolår som liten, jag satt på en bänk och grät hejdlöst för att jag visste att jag påminde om min far och den jag kände mig närmast var min galna faster. Nu är det inte så farligt, jag gråter inte hejdlöst över mitt öde och inte över min sjukdom häller. Men jag måste erkänna att jag fäller en tår lite då och då över mitt öde.
Men det är en ny vecka nu.
Klockan är 08.00 och jag har fått i mig både en kopp kaffe och två mackor. Nya tag. Jag sitter påklädd och jag har övergett min boplats i soffan. Nya tag.
Jag har varit sjukskriven i flera år nu, jag försöker hitta meningsfulla sysselsättningar på dagarna, lär mig hela tiden nya hantverk som jag blir riktigt bra på. Jag fotograferar, pysslar, bygger. Allt för att få tiden att gå. Tror jag ska binda en bok idag. Lägger upp några bilder på den här bloggen på de fina små böcker jag gjort, senare i veckan kanske.
För det är en ny vecka nu.


Skördaren

Förra veckan spelade jag ett spel som jag lite försiktigt ska rekommendera här, det är inget för den som är äckelmagad. Det är ett skräckspel vid namn Harvester och finns att köpa på steam nu. Spelet har räknats som det mest våldsamma peka och klicka spelat någonsin.
Spelat börjar med att man vaknar upp i en säng, undersöker rummet lite och inser att man inte kommer ihåg någonting alls, man kommer inte ihåg vem man är eller hur man kom dit, man känner inte igen sin påstådda mamma inte häller sin påstådda lillebror och verkligen inte sin fästmö.
Man knatar runt lite i staden och känner inte någon men alla verkar veta vem man själv är, dock så är hela staden lite.. skev, den med alla sina invånare. Varför kör alla samma bil till exempel och varför står ens mamma och bakar kakor sen slänger dem i papperskorgen?
Men det största mysteriet av dem alla är nog "The lodge" som alla verkar hinta om att man ska gå med i.
 
 
 
Hela staden verkar kretsa runt "The lodge" och för att bli antagen i gemenskapen så måste man göra vissa... utmaningar som ges en. Det börjar i något som kan nästan likna bus men eskalerar snabbt och den ena utmaningen blir värre än den andra.
Jag och min bästis Henrik slog våra peka och klicka kunskaper ihop och spenderade en helg med det här spelet förra veckan. Vi delar en kärlek för den här typen av spel och vi blev inte missnöjda.
 
 

Kungen i gult

Av ZlayerOne
 
Song of my soul, my voice is dead,
Die thou, unsung, as tears unshed
Shall dry and die in
Lost Carcosa.

 

Idag ska jag skriva om ett ämne som jag har funderat på att skriva om i några månader; Kungen i Gult och sambandet med tv-serien True Detective. Det var i vintras jag läste boken och fick låna min mammas HBO Nordic-konto. Jag tyckte det hörde samman då True Detective har gjort boken glödhet igen!


Så vad är det här för bok som alla pratar om och refererar till hela tiden? Kungen i gult är faktiskt en novellsamling skriven 1895 av Robert W. Chambers och hette på originalspråk The King in Yellow. Boken kretsar kring en pjäs, denna pjäs har två akter och den första akten gör inte en fluga förnär men i akt två blir det andra bullar och man börjar ana ugglor i mossen när folk som läst den blir galna.

 

Av capprotti

Som läsare får vi aldrig veta vad pjäsen handlar om egentligen, inte heller vad det mystiska "gula tecknet" är för något och inte häller hur det ser ut. Som katten kring het gröt tassar man runt runt och får bara brottstycken nämnda för sig. Men detta förstärker bara berättelserna, om man verkligen fått veta vad pjäsen egentligen handlat om så hade man nog behövt förbereda sig på en besvikelse, mystiken och skräcken ligger ju i att inte få veta.

 

Boken har senare varit inflytelsefull i den mer kände H.P. Lovecrafts verk,där element ur novellserien har dykt upp lite då och då. Men har nog blivit desto mer använt i det Chtulhu mythos som senare skapats av fans, man kan se exempel på det i rollspelet Call of Chthulu och brädspelet Arkham Horror där ett tillägg faktiskt heter The King in Yellow.

 

 Från serien True Detective
 

Hitintills har boken bara intresserat de riktigt nördiga fansen av Lovecrafts verk men med den nya serien True Detective så har boken fått ett uppsving och i somras kom även en översättning på svenska, men man kan även läsa den gratis på internet. True Detective refererar flera gånger till Kungen i gult och hintar friskt till den galenskap som vi ser i bland annat Lovegrafts verk. Bland annat nämns Staden Carcosa, det gula tecknet och de svarta stjärnorna. Vilket är solklara reverenser till Kungen i Gult.

 

För att komma i stämning till att skriva det här inlägget har jag förresten lyssnat musiken från serien, perfekt för en sömning söndag i det gula tecknets tid. Mamma den här sista meningen är till dig :)


Drakhjärta

 
Denna lördagen spenderar jag med att se de tre filmerna Dragonheart, där första filmen är lite av en kärlekshistoria för mig, drakens röst spelades av Sean Connery for heaven's sake! Trots att den spelades in på 90-talet är draken riktigt välgjord och väldigt charmig. Jag kommer ihåg den med värme sen jag var liten, filmen har inte gjort mig besviken på gamla dar heller (jag kanske är lite färgad av nostalgi).
Den andra filmen kom några år senare, ingen biofilm den här gången utan den hamnade direkt på videohyllan,  Ett pinsamt försök till en uppföljare, nästan lika pinsamt som det fasansfulla försöket till Zelda tv-serien på 80-talet. De verkade ha uppfattningen att Dragonheart riktade in sig å en mycket mindre mogen publik än vad första filmen gjorde.
Man hade ju kunnat tro att sagan slutade där men överraskande nog så kommer det en uppföljare till filmerna 15 år senare, det finns även tal om att det är en fyra påväg. Den tredje filmen saknar mycket av de två andra filmernas humor, man märker det även på draken som är lite vassare lite taggigare och mer dinosaurie lik än de två förra filmerna. Men den här filmen är snygg och välproducerad tyvärr saknar lite av hjärtat som den första filmen lyckades fylla.

Hål

 

 
Jag fick besök av en gammal vän igår som tipsade mig om en söt liten serie!
Frankenhole är en serie som går på Adultswim, jag har inte riktigt förstår vad det är för någon hemsida men det verkar vara någon form av vuxen version av Cartoon Network. Rick and Morty som jag tipsat om går på den kanalen med.
Serien är filmat med stop motion där nästan allt ser ut att vara papper, vilket ju är jättefint och jag undrar lite granna om allt faktiskt är stop motion eller om lite av det är gjort i datorn, fint är det i alla fall..
Storyn är lite sådär vrickad och kretsar runt Frankenstein som har uppfunnit hål i tid och rum, folk kan passera genom dessa hål för att söka upp Dr Frankenstein och hans speciella expertis som till sin bästa förmåga försöker lösa sina patienters problem. Han har även gjort sig själv odödlig.Hans laboratorium ligger någonstans i östra Europa och stället kryllar av klassiska monster som vargmannen, såklart Frankensteins monster, Dracula och även Nosferatu!

RSS 2.0