Kryp

Tidsfördriv. Det är vad jag sysslar med. Här är mitt senaste alster. Denna gång två mobiler med temat kryp som flyger
En annan gång i tiden

Nu är alla små böcker klara och jag har börjat göra smycken av dem.
Fint som snus.
Ben

Natt i rökkuren

Du vet nätterna när man bara inte kan sova. Vrider och vänder på sig och vaknar för minsta lilla. Det är jag varje natt, för att hålla tankarna någorlunda i skick lyssnar jag på Bones som låg på den där listan man har av artister man ska lyssna på, någon dag. Men ja den dagen kom. Så Bones, vad är det för en filur då?
Låtarna har beskritvit som ledsen, gothisk mörk hiphop. Själv berskriser han sin musik sesh. (vilket genas får honom att hamna i katorin prettohiphoppare) Genom åren har han arbetat upp en cult following med sina suggestiva videos, filmade med familjens gamla vhs kamera, och sitt snabba sätt att få ut musik på.


 
 

</div

Natt i skogenUnder hösten spelade jag och min älskade väldenens mysigaste spel. Thea bodde inte his mig då utan spelandet så fick vara till helgenarna så då vi kunde komma och hälsa på vararndra.
Tanken var att vi skulle spela det under en helg, men det var längre än vad man tror! Lite innan jul lyckades vi då klara det. Tänkte passa på att skriga några ord om det när jag ändå håller på. 
Spelet utspelar sig i den lilla staden Possum Spring, Mae som är huvudpersonen kommer tillbaka, börjar hänga med sina gamla vänner. Men mystiska saker börjar hända i staden och Mae som faktiskt inte har något annat för sig börjar undersöka den lilla stadens hemligheter.

Spelet har massor av existentiella teman i en söt förpackning,  man under den pusade fasaden så glglimtar man fram frågor om existenialism , att vars och inte vara och depression.
Tillochmed stade har en känsla av att både förändas men ändå så still.
Så vi besöker de gamla vännerna, Gregg och Bea, spelar små minipussel, tittar på stärnorna och matar råttor.
Samtidigt som man såklart löser det stora mysteriet. 
Egentligen var jag inte så intresserad av huvudhandlingen, det var vägen dit som var spelets hjärta. 


PS.  Soundtracket är underbart!Boktips


Ta en boksida från en bok du inte gillar, vik så att det blir en fyrkant. Spara slatten du behöver den senare för att göra stjälken!


Ta en liten 6 bladig mall, går att skriva ut eller bara kalkera från datorskämen som jag gjorde i ett desperat försök att göra mycket av mindre.


Dela ditt fyrkantiga papper i fyra delar och rita efter mallen. Klipp sedan ut. Jag rev dem för jag får inte ha tillgång till sax. Jag börjar bli en expert på att arbeta under extrema förhållanden ;) mitt pyssel har ingen gräns!


Klipp (eller riv ; ) ) ut kronbladen så som på bilden


Fram med limmet! En limpistol är saknad annars hade det varit fantastiskt. Limma alla kronblad så de får lite form


Så här ser de se ut när du är klar!


Limma ihop de olika delarna, börja med den mindre och arbeta dig ner till de minsta.


Rulla ihop själken och fäst den vid din färdiga blomma.


De första man gör ser inte mycket ut för världen men efter lite pill och knåp så blir de riktigt vackra! Tillexempel att ge bort?
Vansinnets rand

På tema att vara sinnessjuk och galen har jag här ett genomgående tema på böckerna jag läser nu. Svensk skäck som handlar om människor som utsätts för en världsordning de inte kan hantera med konventionella metoder. Vanliga människor som kastas in i något de inte kan förklara utan att låta som att de står på vansinnets rand.
Böckerna har hjälpt mig i denna tid, ibland har de tillochmed gett mig en vokabulär för att beskriva vad jag upplever och ser här på min lilla egna rand av vansinne.

 

 

Hemmet - Mats Strandberg
En ny patient flyttar in på demensboendet, men den nya patient tar med sig något mer än gamla minnen..
Mats Strandberg skildrar hur anhöriga och patienter, eller "kunder" som de kallas behandlas på ålderdomshemmet, man får följa Joel då han lämnar in sin svårt sjuka mamma och Nina som jobbar med de gamla och de olika patienterna.
Boken är en skildring av människor och samhället inslagen i en skräckroman.

 

Platserna - John Ajvide Lindqvist
Jag fuskar då detta egentligen är en trilogi som jag mosar ihop lite slarvigt sådär.
Trilogin börjar med romanen Himmelstrand, den utspelar sig i en värld där grönt gräs kan ses så långt ögat kan nå, och ingen sol ses till på det öppna fältet.
Där befinner sig helt plötsligt ett par husvagnssemestrare som desperat försöker hitta en mening i denna obegripliga tillvaro.
Andra delen heter Rörelsen och är delvis självbiografisk och handlar om en ung trollkarl som försöker lyckas i Stockholm, men när han flyttar till sitt eget krypin mitt i storstaden upptäcker han att det är något skumt i görningen i tvättstugan
Den tredje och avslutande delen heter X - Den sista platsen som är en kriminalroman med övernaturliga undertoner. Den handlar om hur det går en självmordsvåg genom Stockholms undre värld och den gamla avdankade kriminaljournalisten börjar gräva.

Även om det är tre helt olika genrer så är de sammanlänkade med musik och nyckelord.

 

 

Fjärilen från Tibet - CJ Håkansson
Denna sista roman är minst sagt brutal, vacker men brutal. Om du känner att du är lite svag i sinnet någon dag så rekommenderar jag den inte.
Med denna lilla varning fortsätter jag min recension.
En man reser till Tibet och får där se undergången och vansinnet i vitögat, detta tar han sedan med sig tillbaka och var han än går öppnar sig helvetets portar.
Detta är inte någon mysrysare, utan naken blodig skräck och flörtar med body horror och splatterfilmer, vissa av historierna är svåra att läsa men det är nästan lika svårt att titta bort.

Nu har jag dock slut på böcker här inne. Och söker med ljus och lykta efter passande substitut.


Surrealistisk pastell

 

Förra årets bästa superhjälteserie var den säregna Legion. Jag är förvånad över att jag inte sett den lovprisas överallt då den är vacker och välspelad. Därför kommer jag skiva några ord om denna lilla pärla, särskilt eftersom det snart nalkas en ny säsong som börjar den 3 April!

Serien utspelar sig i Marvels filmuniversum och kan ses kopplad till X-Men-filmuniversat. Huvudkaraktären är David Haller, som vid ung ålder blir diagnosticerad med schizofreni och spenderar sitt liv på olika anstalter men får reda på att kan kan vara den mäktigaste mutanten som någosin existerat.
Det är svårt att särskilja på vad som är verkligt och vad som händer i Davids huvud. Serien hintar ofta om kopplingar till ett större universum, det är liksom tydligt att den hör samman med X-Men och så, men utan att det bara blir en massa referenser som förstör för den oinsatte.
Och den retrovibben som ligger som en film över hela seriens färgschema och narrativ är så otroligt snygg. Mer vill jag inte säga om serien, bara att det är bäst om man kastar sig in i serien utan någon förkunskap.
Detta är en framtida kultserie som det vore fy skam om du missade.

 

 

surrealistisk pastell

Förra årets bästa, enligt min mening, är den säregna serien Legion. Anledningen till der svala intresset för denna som kommit i skymundan från netflix lilla grupp och hbos 

En gång i tiden

Underhåller mig genom att göra små böcker som ska bli smycken eller dekoration.
Ska försöka mig på en beskrivning men det finns ju faktiskt mycket bättre beskrivningar än mitt tafatta försök som man kan titta tillexempel här: Bind en bok

Ta ett A4 och vik så du får väldigt små pappersbitar, ju mindre desto bättre. Klipp isär dem..
Ungefär 8 stycken är lagom för en liten bok. 
Jag föredrar lite tjockare papper än vanligt skivar papper då det är lite lättare att binda ihop senare och inte går sönder lika lätt.
Vik sedan de små arken på mitten Placera sedan ett ark i ett annat så du har fyra stycken "dubbel ark"


Håll i alla och markera på ryggen där du ska sy, när det gäller sådana här små böcker brukar jag bara höra tre hål annars på lite större böcker fungerar fem hål bättre. Det beror lite på hur hållbar man vill göra den med.


Förstansa med nålen innan du börjar sy.


Nu är det bara till att börja binda! Börja med ett ark, sy in i mitten, hål nummer två.
Sy ut ur A3 och in i B3
Sy ut ur B2 och in i A2
Sy ut ur A1 och in i B1
Fäst tråden men en liten knut på baksidan.Nästa ark så gästar du den nya tråden där man tänker sig att ryggenska vara, sy in i C ett och ut ur C2 sen plast du med trådan ner mellan trådarna vid A och och B
Såhär fortsätter du tills du antagligen får en sådan här plym:


Ryggen ska se ut lite som det här..


För att den inte ska plyma sig så ta och hamra lite på baksidan eller platta till ryggen där du sytt mot något hårt eller bara dina naglar.Ta lite färgat papper och klistra på, tänk på att det pappret måste vara aningen större än de som du bundit in i boken.

Väggarna viskar

Så hamnar man här igen. 
Orkar inte redogöra för alla känslor och intryck men jag går runt i korridorena och känner mig lite sådär mysigt eljest. 
Jag binder även böcker (kanske visar hur beroende på hur tråkigt jag har) och gjorde ett litet fotoprojekt.
Begränsningar skapar kreativitet. 
 
 Förlåt att det inte går att nå fram till mig nu. Min telefon är utan simkort och utan messenger.
Men skuggor håller mig sysselsatt.