Till en vän

Jag hoppas du vet vem du är, jag älskar dig så S, förlåt för de saker jag gör ibland.
Det är nästan tradition, eller hur.
Du vet.

Julen gör en blödig, eller hur?

 

Marmelad på rova

Jag har dille på rödbeter, jag kan nog räkna rödbetorna till min absoluta favorit rotsak. Och nu när vintern är här äter jag många rotsaker. Iden till mermelad kommer från morotsmarmelad, jag tänkte att rödbetor bör vara lika gott. 
 
Om du tar och köper syltsocker så behöver du inte linfröna eftersom pektin redan är tillsatt. 
 
 
Recept:
Susie´s Rödbetsmarmelad
 
Vatten
Rödbetor
Citron
Socker 
Linfrön
 
Skala och hacka (eller riv) rödbetorna. Koka dem i vettnet tills de blivit lite mjuka. Koka en halvtimme till med citronen. Häll i sockret, det ska vara nästan lika mycket socker som rödbeter. Häll i en del linfrö, 1 dl på en liten gryta brukar vara rätt mängd.
Koka, tills du kan göra mameld provet - ta en kall tallrik och dutta lite marmelad på den, kan du dra ett finger igenom och de bådasiderna inte flyter ihop, då är det klart!
Bara att hälla upp i burkar eller hinkar eller vad du föredrar!
 
Ps. Jag brukar alltid avnända linfrö istället för pektin eller syltsocker, jag har det alltid hemma till skillnad från pektin och tycker oftast att det är enklare att använda. Vanesak kanske men ändå.

Nålbundna sockor

När jag först tänkte nålbinda ett par strumpor så blev jag irriterad över att det inte finns någon bra beskriving på internet, så jag improviserade och knåpade och uppfann mitt eget av de bitar och ledtrådar som jag snappat upp på det stora vida internet. Jag har förenklat min metod och nu så skiver jag den här beskrivingen så jag inte glömmer bort.
 
Susies nålbundna strumpor:
 

Börja nålbinda en fnupp och mät runt det bredaste stället på foten.

Jag brukar beräkna 2-5 extra maskor, beroende på hur tjockt garnet är. Sen så är det bara att nålbinda ihop dem till en cirkel.

Eftersom jag aldrig listat ut hur man ska börja från tån och uppåt så börjar jag alltid såhär.

 

Sedan börjar jag på tån genom att nålbinda ett varv där jag minskar vid var fjärde maska. 2:a varvet minskar jag var tredje maska, 3:e varvet minskar varannan maska, och 4:e varvet minskar varje maska tills öppningen är liten nog.

 

Sen brukar jag sy några stygn i toppen och fästa tråden!

 

Nästa steg är att jag vänder på hela härligheten och maskar ur resterna av den lilla fnuppen och
börjar nålbinda i den riktningen.

 

Detta gör jag samtidigt på båda strumporna

(för att det är praktiskt och för att jag är glömsk och inte riktigt kommer ihåg vad jag gjort på den första sockan annars).


Sen nålbinder jag vidare på båda sockorna fram till hälen, ungefär som på bilden. Lite mer behövs ibland för att de inte ska bli för korta. Kontrollera så att båda har samma storlek.

 

Sen räknar jag hur många maskor omkretsen är, delar det på hälften och nålbinder en snodd med det antalet maskor. Fäst sen snodden på motsatt sida av tuben, lika många maskor bort som snodden är lång.

 Såhär!


Sen brukar jag testa så att det inte blir helt fel - första gången jag gjorde de här blev jag kanske lite för ivrig och fick maska upp för att nålbinda lite till så de skulle sitta bättre.

Efter det här så brukar jag börja på hälen.

 

Till en början så gör jag en lös liten fnupp igen, ca 5-6 maskor eller så, sedan börjar jag nålbinda in den i hålet där hälen ska vara.

 


Nålbind fast fnuppen på kanten av hålet. Jag brukar sätta den någonstans på sidan. .
 


Nålbind ett varv runt, sen gör jag som jag gjorde med tån:

Första varvet minskar vid var fjärde maska, 2:a varvet minskar var tredje maska, 3:e varvet minskar varannan maska och 4:e varvet minskar jag varje maska tills öppningen är liten nog.

 


Sen fäster jag tråden längst ner i hälen!

Efter det här börjar jag nålbinda runt, runt och öka lite längs vaden då omkretsen på benet ökar!
Försöker tänka på att det ska gå att dra på dem lätt. På sig själv kan man göra dem tajta, men gör man ett par till andra kan det vara en bra idé att öka lite mer.

 

 
När jag är nöjd med mina strumpor så klipper jag av trådarna och vänder hela arbetet ut och in.
 
 
Sen kan man sitta och mysa och beundra sina nya nålbundna sockor!
 
ps, jag fick bara beundra dessa i en halv dag innan de blev stulna,
jag tror jag ska ta det som en komplimang?
Polisanmälan såg rolig ut.

RSS 2.0