Terry Gilliam

Det finns en regissör som jag verkligen tycker bör uppmärksammas och det är Terry Gilliam, personen som nog är mäst känd för sina animationer till Monty Python men har efter det börjat göra filmer, tänkte sammanställa en liten lista på vilka av hans filmer jag tycker är bäst.
 
 
 

Tidland
Denna film är nog min absoluta favorit, jag har sätt den flera gånger nu eftersom jag känt mig manad att rekommendera den till folk jag tycker om. Vissa personer jag sätt den med har velat stänga av mitt i, men de flesta har suttit som trollbundna till slutet.
Filmens huvudperson är en liten flicka som åker med sin morfinberoende pappa ut till hans mors hus ute på vischan, väl framme dör fadern och dottern får klara sig själv, hon skapar sig själv en fantasivärld för att hantera händelsen. Underbart vacker och grym film.

 

Brasil
Det smärtar mig att säga men jag kommer inte ihåg den här filmen så väldigt bra, men jag har ett ihärdigt minne av att den var verkligt häftig, därför hamnar den på andra plats i den här listan, har även för mig att den är olidligt lång och det kommer nog ta mig en stund innan jag ser den igen. Man måste verkligen vara på rätt humör. Men när jag ser den ser jag den gärna med en god vän och en stor kopp te.

The Zero Theorem
Såg jag för några veckor sedan när vi hade vår Terry Gillam kväll, jag skulle säga att det här är det bästa han gjort sen Brasil om man ser bortom Tidland då såklart.
Filmen utspelar sig i en fantasivärld där enstöringen datorgeniet Qohen Leth får uppdraget att lösa en ekvation; The Zero Theorem, detta gör han hemifrån och får hjälp på vägen av personer som högste chefen skickar honom. Jag kan verkligen inte göra denna film häller rättvisa genom att skriva om den, man måste se den för att förstå.

12 apornas arme
Det här skulle jag säga är den film som han gjort som är mest mainstream av dem jag listat, jag kan ibland tycka att den är lite för banal, det är såklart om man jämför med hans övriga filmer. Men jag tycker ändå den här filmen har sin lilla charm


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0