Raseriets väg

 
Den här helgen har jag och bästa vännen peppat för den nya filmen i Mad Max universumet: Fury Road. Vår pepp gick ut på att titta på de tre gamla filmerna Mad Max från 1979, Mad Max 2 The Road Warrior som kom ut 1981 och Mad Max Beyond Thunderdome som kom ut 1985 och nu den senaste filmen som kom ut nu 2015.
Före detta hade jag bara sätt film nummer tre, som gästas ingen mindre än av stjärnan Tina Turner btw, det är även den som anses vara mest B-film av de tre, vilket i min bok oftast är den som är bäst. Så även i det här fallet! Men jag har ju inte sätt den senaste filmen än så vem vet..
Filmerna utspelar sig i Australiens ödemarker där laglösheten har spridit ut sig,  man skulle kunna säga att de skildrar en pågående samhällskollaps.
Första filmen är Max en polis som slåss mot ett motercykelgäng, andra filmen som utspelar sig längre fram i tiden är det tydligt att det är djungelns lag som råder, det verkar som att det helt saknas en ordningsmakt och man roffar åt sig det man kan och behöver. Max blir en slags antihjälte som glider in och hjälper andra, men bara för att hjälpa sig själv. Tredje filmen är i princip samma sak, men med mindre biljakter och mindre motercykelgäng.

Arvet efter Mad Max går att se i dagens populär kultur, det finns massvis med filmer, tvspel och konst som har inspirerats av Gorge Millers postapokalyptiska vision, såsom Borderlands, Saw-filmerna, Tank girl, Fallout där Max ikoniska enarmade läderjacka även återfinns som rustning i alla hittills släppta spel i serien. Wikiperdia har en artikel som på att bra sätt sammanfattar betydelsen av dessa filmer. För skulle jag lista alla referenser skulle det här inlägget bli onaturligt långt.

Så filmen jag ska gå och se ikväll spelas alltså in 30 år senare efter fimerna från 80-talet, Mel Gibson har gått och blivit en frireligös anisemit, vilket antagligen är en del av orsaken till varför han inte får vara med utan har blivir resatt av Tom Hardy. Men jag vill inte säga för mycket, inte när det finns en underart formulerad artikel som heter Do You Realize Mad Max Fury Road Is A Miracle som man måste läsa om man inte förstått att Mad Max är det bästa som hänt detta året, eller kanske detta åtiondet.
 
 
En annan lite rolig parentes om den här filmen är mängden arga män som är helt utom sig för att årets stora actionfilm har en kvinna i huvudrollen, ja på riktigt, det är de arga för. Inte bara arga utan rasande. Det här är kanske det roligaste inlägget i debatten som någonsin kommer skrivas. Japp feministpropaganda för hela slanten.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0