Böcker i skuggan av corona

Hag vet, det var evighetersedan jag uppdaterade. Mycket har hänt sen dess, förlorat nära och kära men hittat nya nära och kära. Men det är inte det jag vill skriva om idag utan det händer saker i världen! En smitta som sprider skäck i världen och det känns ju lite tråkigt att stanna inne och isolera sig, men jag har en liten bot på det! Ett par böcker jag läst de senaste åren på temat smita i Sverige. Så det är lite smittor, lite zombies och lite undergång. Mys.
Så jag har inte skrivit på jätte länge så är lite rostig men det får väl gå ändå.
 
Första hösten: blå gryning av  E P Uggla
 
 
 
"När skördarna förstördes oroade sig alla för vintern. Så naivt. De flesta skulle inte överleva hösten.
Stockholm. De nya blommorna spränger igenom ännu en trottoar och Livsmedelsverket kallar till krismöte. Vad gör man när de blå blommorna inte kan sorteras ut från skördarna? När gräset har försvunnit och kornas mjölk är ljusblå?
Ändå är det inte vad de borde fokusera på. Hösten är här och Lisen är forskaren som först ser förändringen. Inte som hon skulle önska under ett mikroskop. Hon ser den i sig själv.
Första hösten är en dystopisk skräckroman som skickligt väver in vår tids vetenskap i en verklighet bortom de mest groteska mardrömmar."
 
Denna dystopi utspelar sig från norr till söder och fokuserar på tre karaktärer som man får följa. Med mycket fokus på Lisen som forskare upptäcker hon att något har förändrats med de blå blemmorna som spridit sig i Europa. Frågan är bara om det inte är för sent. Jätte mysig bok som beskriver på ett trovärdigt sätt hur Sverige skulle agera i en sådan här krissituation mer vill jag inte skriva för det som är mest nervkittlande med den här boken är att man får uppleva och gissa sig till vad det är som händer. Rekommenderas! Ska finnas en uppföljare men den har jag inte tagit mig an än.
 
Och jag älskar boktrailers! Så här har in en för boken!
 

Trojanerna av Lova Lovén
 
 
 
 
"300 elever dödas i en massaker på en skola i Malmö. Händelsen är startskottet på en rad liknande katastrofer runtom i världen. Trojanerna är en berättelse ur tre kvinnors perspektiv, om relationer i en modern apokalyps, ett samhälle som smulas sönder av paranoia och en odefinierbar fiende som vi inte kan skydda oss emot."
 
Denna bok följer tre olika kvinnors öden i ett Sverige som håller på att falla sönder, ett Sverige som är på väg mot en undergång.
Det är skrämmande hur man inte får veta vad faran är för något direkt utan trots att den börjar med en våldsam massaker så byggs skräcken upp långsamt. En skräck som mer fokuserar på de tre kvinnornas sökande efter trygghet och sanningen bakom apokalypsen.
Även om den är långsam finner jag inte att den blir tråkig och skulle verkligen rekommendera den till din höstläsning.
 

Stockholmspesten av Sofia Albertsson
 
 
 
"Stockholm plågas av ständiga strömavbrott, vattnet har surnat och lokaltrafiken är utslagen. Det ryktas om att något finns nere i tunnelbanesystemets svarta gångar som sträcker sig under hela staden, och i jorden under stockholmarnas fötter gror något fruktansvärt. Det ryktas om en smitta som har börjat infektera människorna. Om nätterna sänder en okänd radiostation kodade meddelanden. I ett surrealistiskt rum i berget under Södersjukhuset fraktar mystiska väsen hundratals döda människor – de ska få ett nytt syfte i Stockholm. Långsamt börjar staden förlora sitt grepp om en vardag som blir allt mer skrämmande och mardrömslik. Elin, Martin och Annelie hör till de tusentals som bestämmer sig för att stanna kvar i den angripna staden, ett beslut de flesta kommer att ångra innan vintern är över."
 
Som titeln skvallrar om handlar denna bok en mystisk smitta som smittar ner staden och galenskapen som följer när matbutikerna stänger och andra samhällsfunktioner slutar fungera.
Självs mystiken spärs på av en smygande surrealist´ som i början kan kännas främmande och kanske förvirrande men får sin förklaring, en annan sak som jag kände fick sin förklaring var att huvudpersonerna verkade ta det så lätt på den allvarliga situationen.Även denna bok är lite sådär små långsam och har den där smygande rädslan som gör att man vill vända blad så snabbt som möjligt.
 

Stjärnklart - Stjärnfall - Stjärndamm av Lars Wilderäng
 
 
 
 
Elektricitet har inget immunförsvar så vad gör man när viruset drabbar maskiner istället för oss människor. Och med det tankeexperimentet börjar vi en resa för mänsklighetens överlevnad.
Man får snart veta att hotet kommer från yttre rymden och att världen står inför ett ännu större hot än att våra bilar slutar fungera.
Man får följa olika personer såsom småbanspappan Magnus, prepperen Filip, programmeraren Anna som ett exempel på några stycken. Jag har verkligen svårt att tycka om flera av personerna i den här boken och på sätt och vis verkar det vara med författarens vilja.
Men det största problemet jag har är synen på män och kvinnor, hur kvinnor direkt hoppar  in i en slags kvinnoroll för att ta hand om hem och familj medans männen är iväg och leker krig.
Men ja det kan inte varit ett så störande moment för jag läste alla från början till slut!
 
Raseri och Törst av Andreas Ek
 

  
 
 
 
"Ett livsfarligt virus sprider sig som en löpeld genom Stockholm och lämnar inget annat än förödelse efter sig. Telefonlinjerna är överbelastade och polisen Erik får inte tag i sin fru som befinner sig på annan ort med deras dotter. Han måste se till att de hamnar i säkerhet. Att de klarar sig från den ondska som viruset bär med sig.

Den framgångsrika MMA-fightern Pontus räds inte några kamper. Runt hörnet väntar en ljus framtid men när Stockholm drunknar i kaos, tar livet en helt ny vändning.

Finns det några vinnare i raseriets spår?"
 
Ja ni har väl listat ut var det rullar nu. Det är virus, zombies och Sveriges undergång. Så vad är det som gör att dessa två böcker står ut? Ärligt talat så inget skulle jag säga och lägger dem på högen som blivit nu av alla Sveriges undergångs böcker som jag läst, men det är är okej, de är lite mysiga zombieböcker nu såhär i höstmörkret
Så lite till handlingen, man får följa några personer (suprise!) med två utmärkande karaktärer, polisen Erik och Mma figtern Pontus.
När Erik inser att allt är kört ger han sig ut i ett sönderfallande för att finna sin familj där han tvingas slåss mot desperata människor och inte minst de smittade som börjat förändras.
Boken törst tar vid där den första boken slutar och är den avslutade delen (och jag måste bara säga att jag verkligen var missnöjd med slutet)
 
Avslut
 
Ja det här har verkligen varit en djupdykning i Svensk skräck, apokalyps och zombies beskrivningar så jag tänkte skriva lite avslutande ord.
Alla böcker jag har läst har bearbetat apokalyps på olika sätt, vare sig det har varit fjärilar som på ett parasiterande sätt tar över hjärnan på folk till ailens som tar över elektroniken, men en sak har de alla gemensamt, alla utspelar sig i Sverige. Det har gjort att hur de än beskriver smittan så har böckerna varit ganska lika och det är  det jag älskar med dessa böcker, det är lite diskbänks realism som möter en fara som samhället och all vår trygghet inte kan mäta sig med. Det är ett tankeexperiment som som bearbetar hur Sverige skulle klara sig i en krissituation och förintar det samhället vi lever i.
Så tänd lite ljus och mys ner i soffan med en eller åtta av dessa underbara böcker!
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0